Wil jij leren lopen?

VOLHOUDEN: IK WIL LOPEN

een zin die ik van in mijn geboorte in mijn geheugen prent

Ik werd geboren met een linker klompvoetje en kon niet gaan, zeker niet lopen.
Ik paste mij aan en bewoog mij tot mijn 7 jaar op mijn manier, ik kon gaan op mijn manier en was daar erg tevreden mee.

7 jaar, nu moest ik toch wel echt beter leren gaan, leren lopen
dus….
Het ziekenhuis moest ik in en die verdomde klompvoet moest verbeterd, letterlijk afgezaagd worden en omgedraaid worden.
(ik had geen medezeggenschap)

Ik herinner me de pijnen toen ik terug op mijn voeten werd gezet, dr. Tibaut, lange beeldekensstraat, antwerpen.
dit was mijn linkervoet niet meer
ik was vanaf dan mindervalide
ze hadden mij mijn linkervoet afgenomen! Ik kon toch alles tot dan toe…

Ik hield stand, deed mee aan de turnlessen in mijn middelbare schooltijd , alles wat met evenwicht te maken had ging natuurlijk fout. Wellicht hebben mijn medestudenten mij uitgelachen, maar ik zag het niet. De herinneringen heb ik uitgewist.
Ik hield stand, ontwikkelde mijn fietstalent, mijn rechtervoet ging de kracht opnemen voor twee voeten, ik won snelheid, ik fietste voorop in de jeugdbeweging en in het naar school fietsen.

ik hield stand, ik werd een voortreffelijk autochauffeur en behaalde zelfs een pilotenlicentie op 42-jarige leeftijd. Bij mijn laatste solovlucht om het examen te behalen was mijn ‘rudder’ stuk. De toren verzekerde mij in Fort Worth Meacham dat het in de lucht wel beter zou gaan, ik moest tegen alle krachten in, mijn linkervoet kracht geven en na overleg met de toren zou ik terug landen. Dat lukte. Op de grond, na controle, verzekerde de toren mij dat alles goed zou gaan. Ik ging opnieuw op de take-off landingsbaan. Ging opnieuw de lucht in. Het was hetzelfde problem. Mijn linkervoet kon amper de tegenwaartse kracht aan om veilig terug te landen.

Ik was 18 jaar, PMS vertelde mij: jij zal nooit les kunnen geven door je klompvoet. Dus ging ik vertaler-tolk studeren Frans-Nederlands-Russisch.

Wat doe ik ondertussen: al meer dan 27 jaar free-lance les geven aan volwassen mannen en vrouwen, die mij helemaal niet scoren op mijn linkerklompvoet. Dankje wel, alle cursisten ooit!

Boodschap voor iedereen: GELOOF JEZELF, NIET WAT ANDEREN JE ZEGGEN DAT JE NIET KUNT

Share This