Vijf tips om te stijgen op de sympathiehitparade… en dus meer te verkopen

We moeten er niet flauw over doen: we streven er allemaal naar om geliefd te zijn en om ons welkom te voelen bij anderen. Om te verkopen is sympathiek overkomen zelfs een must. Terwijl sommigen daar ondanks hun inspanningen en goede bedoelingen moeilijk in slagen, lijkt het voor anderen een stuk gemakkelijker . Ze worden op een haast natuurlijke manier sympathiek gevonden. Wat zijn hun geheimen? En kunt ook u erin slagen om een sympathieke gozer en een toffe peer te worden gevonden, zodat u makkelijker sales succesvol kunt afsluiten? We geven u alvast vijf tips mee!

Laat anderen over zichzelf spreken en luister gericht.

Diverse studies hebben uitgewezen dat wie over zichzelf mag spreken even gelukkig is als wie de heerlijkste gerechten mag verorberen. Neurowetenschapper Diana Tamir van de Harvard University heeft aan de hand van experimenten die ze heeft beschreven in het tijdschrift in het tijdschrift “The proceedings of the National Academy of Sciences” aangetoond dat mensen zelfs bereid zijn om geld te laten liggen als ze voort over zichzelf mogen spreken. Met andere woorden: als u anderen over zichzelf laat spreken en toont dat echt geïnteresseerd luistert, kunt u al meteen al veel geliefder worden. Het is geven om veel meer terug te krijgen.

Geef intelligent kritiek.

Niemand hoort graag kritiek aan en zeker niet openlijk, maar toch beseffen we allemaal dat we fouten maken. En geef toe, als iemand daar als een bullebak op reageert, zal hij in onze ogen niet veel goeds meer kunnen doen. Wie echter kritiek op een “softe” manier kan verpakken, of de betrokkene zelf kan doen inzien dat hij een fout heeft gemaakt, creëert enorm veel goodwill.

Vraag raad.

Het is een eeuwenoude truc, maar hij blijft werken. Door raad te vragen – “Hoe zou u dat aanpakken?” “Volgens mij zijn dat de acties die we moeten ondernemen, maar ik vraag me af of ik niets over het hoofd zie”,… – maakt u anderen belangrijker dan uzelf en verhoogt u zeker uw populariteit.

Blijf uzelf.

Als u zich anders voordoet dan u bent, valt u onvermijdelijk uiteindelijk door de mand. Als u echter consequent uzelf blijft, weliswaar rekening houdend met het doel dat u voor ogen hebt, dan bouwt u vertrouwen op. Hoe meer mensen bij u het WYSIWYG-gevoel (What you see is what you get) krijgen, hoe geliefder u zult zijn.

Leer mensen aanraken.

Dit is misschien een moeilijke, maar toch ziet u bij mensen die een hoge graad van sympathie weten op te wekken, dat ze er altijd op één of andere manier in slagen fysiek contact tot stand te brengen. Dat hoeft geen stomp in de rug te zijn à la Jan Boskamp, maar een letterlijk schouderklopje, het even aanraken van de mouw, een krachtige handdruk, kunnen wonderen doen. De gewezen Franse president Jacques Chirac was daar bijvoorbeeld een meester in.

Share This