Pitching

“Wat brengt u hier?” vraagt de dame. Je wordt wakker geschud. “Ik euh…”. Je bent de kluts even kwijt, stamelt wat woorden als … missie… bedrijf… ik.
Zij stapt uit. Jij stapt uit. Je meldt je aan. “Gaat u maar naar binnen”, laat de secretaresse weten. De CEO begroet u. Wie staat daar? De dame uit de lift…

Een gemiste kans?

Stel je voor dat je die CEO in 30 seconden had kunnen inspireren en uitdagen. Dan zou het al veel leuker zijn om bij de secretaresse langs te gaan. Dan zou het nog veel interessanter zijn om die dame terug te zien.
Dan was het zeer waarschijnlijk dat je kreeg waarvoor je kwam.

Hoe lok je dialoog uit tussen jou en je mogelijke klant? Hoe zorg je ervoor dat mensen op het puntje van hun stoel gaan zitten en zeggen “Wat interessant! Vertel me meer..”?

“Als je me niet in 15 seconden kan vertellen wat je doet, ben ik niet geïnteresseerd, koop ik niet van jou en investeer ik niet in jou”. Een straffe uitspraak, maar een realistische. Als jij het nog niet weet, hoe moet de andere dan intens door jou gemotiveerd worden?
Meestal wordt er veel te veel tekst in een pitch gestoken en als je die dan nog moet uitgesproken krijgen, begin je te haperen, te stotteren. Je verliest je publiek.

  1. Wat is uw meest belangrijke punt? Wat is het belangrijkste dat ze moeten horen, zodat ze er “wild” van kunnen worden?
  2. Waartoe? Welk specifiek probleem of bezorgdheid van uw klant wordt opgelost?
  3. Wie is het publiek? Waar vind je een aanknopingspunt met de man of de vrouw voor je?
  4. Hoe vertel je het? Gebruik eenvoudige spreektaal en helder Nederlands.
  5. Hoe positioneer je je? Welke vergelijking kan je maken om je “merk” te positioneren?

Dit wist je al wel, oude wijn.

Er is meer aan de hand. Hoe krachtig kunt u vertellen wie u bent? Vanuit welk vat wordt deze wijn geschonken? Waarvoor staat u? Formuleer dit écht daadkrachtig en vermijdt woorden als “werkzaam”, “proberen”, “hopen”, “streefdoel” ….

Door jou wijze van presenteren straal je zelfvertrouwen uit of niet, door oefening zorg je ervoor dat je op elk moment voor eender wie jouw pitch uitstraalt mét effect.

Binnenkort bij ons op de vormingsagenda.

Share This