Liefdescommunicatie

Het is voor sommige koppels een hele opgave, voor anderen niet. Waarover gaat het? Over de spirit in je relatie houden! Zelf heb ik er ook ervaring mee, dat verliefdheid over gaat en dat je dan in de realiteit komt. Een realiteit waarin je niet meer in de obsessionele toestand van oververheerlijking vertoeft, maar in een bewuste fase van “werken aan je relatie”.

In het boek “The 5 Love languages – The Secret to Love that Last” van Gary Chapman wordt beschreven hoe je door communicatie aan je relatie kan werken. Als communicatietrainer weet ik wat de basisprincipes zijn, natuurlijk. Maar tussen weten en doen is nog een wereld van verschil. Dat is misschien bij jou ook zo. Hoe communiceer je met je partner?

Gary Chapman beschrijft de 5 talen van de liefde en toont aan dat iedereen een primaire liefdestaal heeft, waarin hij of zij graag wordt aangesproken en waarin hij zelf vlot communiceert. In de fase van verliefdheid menen wij dat onze partner onze eigen liefdestaal begrijpt en ook spreekt. Na de fase van verliefdheid komen de verschillende talen meer tot uiting en kan het zijn dat jouw primaire liefdestaal verschilt van deze van je partner. Of dat je binnen eenzelfde liefdestaal verschillende ‘dialecten’ kan spreken.

Een relatie die stand houdt en waarin mensen gelukkig zijn én blijven betekent dus dat deze koppels dezelfde liefdestaal spreken. Als we er de cijfers bij nemen van het aantal echtscheidingen, doet ons dat vermoeden dat meer mensen elkaar niet begrijpen en een andere liefdestaal spreken.

Mijn ouders spraken dezelfde liefdestaal. Je ziet ze op de foto bij deze blog.

Leren we dan niet van vorige huwelijken? Sommigen wel, anderen niet. Het internet loopt over van relatie-adviezen; talkshows op televisie behandelen het thema voortdurend en coaches hebben hun handen vol met cliënten op zoek naar een betere relatie. Namelijk, omdat we één fundamentele wet vergeten,  dat mensen verschillende liefdestalen spreken.

Wat voor mij heel fijn om te lezen was, was het advies van Dr. Chapman over de kwaliteit van gezamenlijke activiteiten. Activiteiten waardoor de kwaliteit van je relatie verhoogt. Ik deel ze graag met jullie:

  • Ga samen wandelen en stel vragen om elkaar nog beter te leren kennen. “Welke waren de aangenaamste herinneringen uit jouw kindertijd?” “Welke waren de meest pijnlijke momenten uit jouw kindertijd?” “Hoe voelde je je toen je voor het eerst  …?”
  • Ga naar een stad en huur stadsfietsen. Rijdt samen tot je moe bent en rust uit in een park, bekijk de eenden, bekijk de bloemen en leer elkaars favoriete fauna en flora kennen.
  • Vraag aan je partner om 5 dingen op te schrijven die hij of zij graag met jou samen zou doen.
  • Vraag aan je partner waar hij of zij het liefst met jou over praat. Belangrijk hierbij is ook te weten welke dag(en) van de week daarvoor het beste geschikt zou(den) zijn en op welke tijdstippen.
  • Denk aan een activiteit waarvan je partner heel veel houdt en jij minder. Vertel aan je partner dat je probeert je horizon te verruimen en dat je heel graag deze activiteit met hem of haar samen eens zou willen doen. Prik meteen een datum en maak er het beste van.
  • Plan een weekendje weg binnen de 6 maanden. De focus van dat weekendje is uiteraard samen genieten en ontspannen.
  • Bespreek dagelijks het verloop van de dag. Als je meer op Facebook zit, dan naar elkaar zit te luisteren, dan zou het wel eens kunnen dat je meer bezorgd bent om je FB-vrienden dan om je partner.
  • Kampeer in je eigen woning, zet de televisie uit, leg kussens op de grond, neem je favoriete drankje erbij en spreek met elkaar alsof het je eerste afspraakje was.  Als de grond te hard wordt, ga dan naar de slaapkamer. Je zal deze avond niet snel vergeten.

Het laatste punt doet me denken aan mijn eerste afspraakje met mijn man, Roberto. Ik woonde op een boerderij en had een tafelkleedje in het gras gelegd, omringd met tientallen kussens en kussentjes in dezelfde kleuren als het tafelkleedje. Er waren tapa’s en champagne én bloemen.

Ook ik zal deze dag nooit vergeten.

Dankbaar dat ik mijn Roberto heb ontmoet.

Share This