Wat 2015 ook brengt: u kunt meer leren van een andere ondernemer dan van om het even welke opleiding

Bent u klaar voor de start van het nieuwe jaar? Voor het obligatie moment ook van rust en introspectie? Voor het om- en vooruitkijken? Dat is voor iedereen anders, want een jaar is altijd bijzonder snel voorbij maar tegelijk gebeurt er bijzonder veel in. Uiteraard op persoonlijk vlak, maar zeker ook economisch gezien, waardoor u zich als bedrijfsleider permanent moet aanpassen en opnieuw moet uitvinden. Toch merk ik in de praktijk dat veel mensen dat wel beseffen, maar er moeilijk toe komen. Er is nog altijd een grote weerstand tegen verandering. Op zich is dat natuurlijk niet verwonderlijk. Willen we immers niet allemaal dat alles zoveel mogelijk bij het oude blijft, zodat we aan onze gewoontes kunnen vasthouden? Anderzijds verzetten we ons daarmee tegen de veranderingen die we zelf hebben gewild, want in alle landen waar er de jongste jaren verkiezingen zijn geweest, ging de overwinning naar de kandidaten die het luidst riepen dat ze voor verandering zouden zorgen.

Wellicht heeft die natuurlijke weerstand tegen verandering ook te maken met het feit dat de golven van nieuws en informatie ons elke dag weer overspelen en dat de ene waan van de dag de andere opvolgt. We raken daar zodanig aan gewoon dat ik merk dat het allemaal steeds meer mensen onverschillig laat, en dat veel mensen blijkbaar het vermogen kwijt zijn om kritisch na te denken, om nog het hoofd boven het maaiveld uit te steken. Nochtans is dat wat de ondernemingen nodig hebben om te overleven, want van de economie moeten we in Europa de komende jaren echt niet veel verwachten. Keer op keer zien we dat de instellingen die daarmee bezig zijn de groeivooruitzichten neerwaarts bijstellen. De euro mag dan wel gered lijken nadat hij twee jaar geleden even dreigde te kapseizen, maar de economische situatie in Frankrijk en Italië, toch twee van de belangrijkste Europese economieën, is vandaag allesbehalve rooskleurig, om niet te zeggen dramatisch. Zelfs in Nederland, toch lang hét gidsland bij uitstek, staan de koopkracht en de binnenlandse vraag meer onder druk dan over het algemeen voor mogelijk werd gehouden. Voor bedrijfsleiders die met die landen zaken doen zorgt dat voor bijkomende druk.

Maar die druk is niet de enige die ze moeten overwinnen: hoe gaan ze om met consumenten die nu altijd en overal onmiddellijk alle informatie op een klein schermpje kunnen opvragen, met nieuwe trends die steeds sneller op ons afkomen, met apps die per duizend per dag kunnen gedownload worden, met sociale media die in een paar klikken een reputatie kunnen maken of kraken?

En toch moeten ze doorgaan. Meer dan ooit. De zaken maar wat laten aanwaaien en zien wat er komt, is niet de goede houding in deze moeilijke, maar daarom juist ook boeiende tijden. De kop in het zand steken nog minder. Om met de juiste houding de uitdagingen aan te gaan, hebt u nood aan een klankbord. Aan een coach die u helpt en bijstaat en die zelf ondernemer is. Want van een ondernemer, die zelf voor hete vuren heeft gestaan, kunt u meer leren dan in welke opleiding ook. En in alle bescheidenheid kan ik zeggen dat ik als ondernemer voor dergelijke vuren heb gestaan – ik ben onder andere een vrouw, ik heb twee partners verloren, ik heb te maken gekregen met frauduleuze praktijken – en dat mijn ervaringen daarbij u beslist heel wat kunnen helpen.

Neem dus gerust contact op met mij, via het contactformulier.

Share This