Kleur en Communicatie

Dit was de titel waaronder ik mij lanceerde als freelancer. Communicatie zou natuurlijk het hoofdthema worden en dit in combinatie met kleur. Ik had net een opleiding tot kleurenconsulente gevolgd. Immers, als trainer in presentatietechnieken, had ik opgemerkt dat de manier waarop sprekers zich kleedden een opmerkelijke invloed had op hun publiek. Dit had enerzijds met de kledingsstijl te maken en met de foute kleurtinten die ze droegen. Anderzijds zag ik ook de psychologische impact van kleuren op het publiek en wat het verraadde over de sprekers zelf.

 

Naast de theorie van de kleurenseizoenen in de fysionomie bestaat er ook een psychologie van kleuren. Ik moest er dit weekend om lachen toen ik de zwemshort van mijn man zag. Hij is in Nederland geboren. Spontaan uitte ik: “Dit raak je aan geen Belg kwijt”. Hij snapte het niet.

Wat verraadt de kleur die je draagt? Wat zegt jouw lievelingskleur over jou? Welke impact heeft welke kleur op je publiek?

De drie primaire kleuren:

  • geel: Geel is de eerste primaire kleur en is de kleur de het langste zichtbaar is voor mensen in de duisternis van de vooravond.  Vincent Van Gogh schilderde het laatste in het geel. Een gele auto zou dus echt heel veilig zijn. Geel wordt geassocieerd met de zon, geeft energie, kracht en blijheid. staat ook voor intelligentie.  Denk maar eens aan de eerste bloemen in de lente welke energie zij uitstralen op ons. Symbolisch gezien zouden we geel kunnen personaliseren als “wijze neef Geel”. Hij is grappig, brengt vreugde en energie, je verveelt je nooit met “Neef Geel”. Hij is speels, maar ook een tikkeltje koppig en eigenwijs.
  • rood: Rood is de tweede primaire kleur en is de kleur van passie, van vuur, van de liefde, van hartstocht.  Je zou kunnen denken dat rood een positieve kleur is. Rood staat ook voor bloed, voor agressie, voor woede, welke negatieve associaties oproepen. Zeker in België kan je door het dragen van rood twee gevoelens oproepen: aan de ene kant: waw, knap, origineel, wat een lef. Aan de andere kant zeggen mensen over rood “bah, wil opvallen, agressieveling”. Draag dus nooit rood bij een eerste contact. Symbolisch gezien personaliseren we rood als “Oom Rood”. Hij is eerder fors gebouwd, loopt rood aan in het aangezicht, houdt wel van een flirtje en als hij zich opwindt over iets, dan kan je je beter uit de voeten maken.
  • blauw: Blauw is de derde primaire kleur en is de kleur van de trouw, de traditie, het brave en zindelijke. Het lichtere blauw staat voor zachtheid, lucht en licht, ruimte. Het donkere blauw staat voor traditie en klassieke waarden. Blauw wordt ook steeds gebruikt voor producten die met hygiëne en water te maken hebben. Blauw straalt klasse uit. Als persoon kiezen we voor blauw “Vader Blauw”. Hij is rustig, maakt zich verbaal niet druk. “Vader Blauw” zit te overwegen in zijn schommelstoel op het terras en is netjes gekleed, wekt vertrouwen en diepgang in zijn gesprekken.

De drie secundaire kleuren:

  • groen: Groen is de kleur van de natuur, de bomen, het gras en staat uiteraard voor ecologie en natuurlijkheid. Het lichtere groen en het frisse grasgroen betekenen lef, speelsheid, maar ook eigenzinnigheid. Symbolisch gezien denken we hier aan het personage “Pipi Langkous”. Het donkere groen maakt somber en depressief. Gebruik geen groen in uw keuken, het zou de smaak van de recepten die u bereid psychologisch kunnen beïnvloeden. Het dragen van groen is niet zakelijk, draag het in uw vrije tijd.
  • violet: Violet is de kleur van de transcendentie en de meditatie. “Tante Violet” is zeer spiritueel en met haar gave kan ze iedereen beïnvloeden om aan zichzelf te werken, te mediteren. “Tante Violet” wordt niet door iedereen graag gezien omdat ze zo “apart” is. Dus geen goede kleur om een presentatie mee te geven. Violet en geel naast elkaar zijn zeer krachtige kleuren die elkaar in evenwicht houden.
  • oranje: Oranje straalt snelheid uit én opzichtigheid. Oranje ga je zelden zien in een zakelijke omgeving die concentratie en ernstig werk moeten uitstralen. Het wordt geassocieerd met glamour en rijkdom én een streven ernaar. Het straalt geen vertrouwen uit, wel “opletten!” Wees dus voorzichtig in welke omstandigheden u oranje zou dragen.

Dan hebben we nog niet gesproken over bruin, zwart, turkoois en alle tinten grijs….

En over alle andere tussenkleuren. Boeiend onderwerp, kleur en communicatie!

Share This