Heb jij je kerstspeech of nieuwjaarsspeech klaar?

10 TIPS

“Het is niet iedereen gegeven” wordt gezegd. Ze bedoelen “ik geef niet graag een korte speech of een gelegenheidstoespraak”.

Jammer, want elk van ons kan het verschil maken door verrassend uit te hoek te komen. En dit specifiek naar aanleiding van een kerstspeech of nieuwjaarsspeech.
Of het nu gaat over een woordje plaatsen voor een professioneel feest en je jouw team gaat toespreken of het gaat over een speech voor Kerstmis of over een speech voor Nieuwjaar in vriendenkring of in familie, in deze periode hoort het geven van gelegenheidstoespraakjes er gewoon bij.

1. Houd het kort en bondig en structureer: een verrassende ijsbreker, een waardevolle boodschap en een positieve eindnoot. Ik adviseer je om die ijsbreker te linken aan de actualiteit, aan een bekend figuur, aan een citaat, aan iets origineels, waarmee je onmiddellijk de grijze hersenmassa van je publiek aan het werk zet. Jij krijgt impact door jouw eerste zinnen. Zorg ervoor dat mensen gemotiveerd worden om naar jou te luisteren.

2. De gelegenheid staat centraal, niet jij. Zet jouw publiek in de belangstelling.

3. Als je onverwacht gaat speechen en niet iedereen je kent, stel je dan ten minste voor. Ik heb meerdere sprekers gehoord, waar het publiek niet echt luisterde, omdat ze onder elkaar aan het fluisteren waren “Wie is dat, wie is dat?”.

4. Zorg voor een kort verhaaltje, een anekdote, verhalen werken écht.

5. Als je gaat danken, zou ik niet graag vergeten worden. Dit blijft jaren nazinderen.

6. Als je je publiek alert wil maken voor mogelijke situaties in de toekomst, stel deze dan voor als een grote, griezelige, gezellige toekomstdroomHumor stimuleert!

7. Iedereen vermoedt wat je gaat zeggen, dus zeg iets anders.

8. Verzorg je kleding. Mannen weet dat vrouwen naar je schoenen, je stropdas (hmm) en je broeksriem (hmm hmm) kijken. Vrouwen weet dat mannen naar je ogen kijken, maar infeite alles hebben gezien.

9. Ga niet rijmen, domme poëzie hoeft niet. Er zijn massa’s quotes van anderen, die kort en krachtig zijn.

10. Zorg voor een positieve en originele afronding. “VOILA” en “DAT WAS HET” en “NU HEFFEN WE HET GLAS” hebben we al genoeg gehad.

Wil je jouw speech of toespraakje laten screenen?
Contacteer me via info@karinaverhoeven.com.
Karina Verhoeven
communicatiecoach

Share This