Efficiënt inzetten sociale media zorgt voor betere verkoopresultaten

Bij de tientallen zaken die als gevolg van de doorbraak van de sociale media grondig veranderd zijn, is er ook één waar tot nu toe niet zoveel aandacht naar is gegaan, namelijk het verkoopproces. Er is wel aandacht voor de beïnvloeding via de sociale media niet voor het verkoopproces zelf. Sinds kort zijn er ook concrete cijfers om te staven dat verstandig gebruik maken van sociale media in het verkoopproces effectief tot betere verkoopresultaten leidt.

Old school methode heeft afgedaan

Volgens de Amerikaanse specialist Jim Keenan mogen de verkopers die nog altijd denken dat “koud bellen” en blijven aandringen bij de klanten de beste resultaten oplevert, stilaan hun matten oprollen. Die old school methodes hebben helemaal afgedaan en moeten plaats ruimen voor een aanpak waarin verkopers hun klanten niet lastig vallen, maar hen helpen met interessante content. Daar verscheen een interessant artikel over in het Amerikaanse zakenblad Forbes. Het komt erop neer dat wat je ook verkoopt, je betere resultaten zal boeken als je ook de sociale media op een verstandige manier inschakelt. Het is allicht onderhand wel iets dat de meeste verkoopspecialisten kunnen onderschrijven. Alleen, er waren tot nu toe geen concrete cijfers om dat te staven. Met een rapport van A sales guy, het bedrijf van Jim Keenan, komt daar verandering in.

Rapport

Keenan vlooide uit dat 78,6% van de verkopers die gebruik maken van sociale media om te verkopen, betere verkoopcijfers realiseerden dan de verkopers die dat niet deden. En hij stelde ook vast dat verkopers die sociale media gebruiken in bijna een kwart van de gevallen erin slagen om verkoopcijfers te realiseren die meer dan 10% hoger lagen dan de vooropgezette doelstellingen. Natuurlijk is dat succes niet te danken aan de sociale media alleen, maar toch gaf meer dan 40% van de respondenten in het onderzoek van Keenan aan dat zij tussen de twee en de vijf verkoopdeals hadden kunnen sluiten dankzij de sociale media.

Een zeer hoge return

De succescijfers zouden kunnen doen vermoeden dat verkopers het gros van hun tijd spenderen op de sociale media, maar uit de cijfers van het rapport blijkt dat dit niet het geval is. Meer dan de helft van de respondenten die gebruik maken van de sociale media om te verkopen, zeggen dat ze minder dan 10% van de tijd waarin ze actief met verkopen bezig zijn, opgaat aan de sociale media. Met andere woorden: de return van de investeringen in sociale media is bijzonder hoog, en dit ondanks het feit dat de verkopers die sociale media inzetten daar geen specifieke opleiding voor hebben gekregen. Keenan benadrukt wel dat deze cijfers niet willen zeggen dat sociale media een wondermiddel zijn. Het blijft een én-én verhaal. We zien trouwens in alles een toenemende aandacht voor de menselijke kant van de digitalisering. Steven Belleghem die eerder met het boek The Conversation Manager al aangaf perfect de tijdsgeest te kunnen vatten, koos niet voor niets When digital becomes human als titel van zijn nieuwe boek. Dat is precies wat ik ook met mijn coaching bewerkstellig: uw verkoopproces met een menselijke touch in goede banen helpen leiden zonder de sociale media te vergeten, zodat uw cijfers dit jaar mooi verbeteren.

Wie geïnteresseerd is in het rapport van Keenan kan het downloaden via deze link:
http://info.asalesguyconsulting.com/social-media-and-sales-quota-attainment

Share This