Deze zes remmen staan je ambities in de weg.

Je hebt zonder veel problemen een universitair diploma gehaald, je hebt diverse tests en assessments afgelegd waaruit blijkt dat je tot de zogenaamde high potentials behoort en toch loopt je professionele carrière al enkele jaren niet echt op wieltjes. Je hebt nog altijd het gevoel dat er meer in je zit en dat het er niet echt uit komt. Hoe komt dat? Ik zet factoren op een rij die je beletten om je ambities echt waar te maken.

1. Te weinig zelfvertrouwen.

Sla er de biografie maar op na van iedereen die heel succesvol is geweest. Stuk voor stuk gaat het om eigenzinnige mensen die zich door niets of niemand van de wijs laten brengen. Denk maar aan de Franse zanger Claude François. De man kreeg talloze keren te horen dat hij verkeerd bezig was, maar hij bleef hij voet bij stek houden. Niet arrogant of narcistisch, want hij was ook bereid om van anderen te leren, maar wel zelfbewust. Geloof in eigen kunnen, ook bij tegenslag, is een basisvoorwaarde om het te maken.

2. Je ambities zijn te vaag.

Je ambities waarmaken is heel moeilijk als je ze niet duidelijk hebt omschreven. “Ik wil een succesvolle carrière” is gewoon te vaag. Om je ambities waar te maken, heb je een stappenplan nodig met enkele duidelijk omschreven mijlpalen. Er zijn al duizenden boeken over dit thema geschreven en toch blijven talentcoaches vaststellen dat veel getalenteerde mensen ergens op hun carrièrepad blijven “haperen”, omdat ze niet duidelijk genoeg op papier hebben gezet wat ze precies willen bereiken. En als het niet lukt om een vooropgezet en duidelijk doel te bereiken, kan je je ambities uiteraard bijstellen. Maar de fout die velen dan maken, is opnieuw om ze niet meer duidelijk en welomlijnd op papier te zetten.

3. Je wentelt je in een comfortzone.

Waarom zou je aan iets beginnen dat je nog niet kent als je nu eigenlijk goed verdient en perfect je job aankan? Het is een redenering die perfect steek kan houden, maar niet als je merkt dat je stiekem de ambitie hebt om nog beter te doen. Heel vaak beklagen mensen zich later in hun carrière dat ze, toen ze jonger waren, niet de moed hadden om hun comfortzone te verlaten.

4. Je bent lui.

Dit is nog iets anders dan rem drie. Je ambities waarmaken, gaat immers niet van zelf. Ook al heb je alles goed gepland en uitgedacht, je zal inspanningen moeten leveren. Bijvoorbeeld een bijkomende taal leren. Als je je inschrijft voor een cursus Duits op zaterdagmorgen, dan mag je niet te beroerd zin om op zaterdag ook effectief vroeg op te staan, ook al is het borreluurtje op de eerste avond van het weekend wat uitgelopen.

5. Je vergeet de 80-20 regel.

Het zit in onze genen ingebakken dat we in alles en nog wat de 80-20 regel vergeten die zegt dat we vaak 80% van onze tijd besteden aan iets wat maar 20% opbrengt. Met andere woorden: het is erg belangrijk om te focussen op strategische doelstellingen op lange termijn en om niet het gros van je tijd te stoppen in het oplossen van dagelijkse kleine probleempjes.

6. Je gaat te weinig om met strebers.

Als je echt je ambities waar wil maken, moet je ervan doordrongen zijn dat je daar dag en nacht mee bezig moet zijn. En die bevlogenheid krijg je niet als je alleen maar tijd doorbrengt met je familie en je vrienden. Denk aan voetballers die alleen al door te trainen met jongens uit grote competities ook een stuk beter worden en ga dus om met andere ambitieuze mensen zodat je regelmatig een boost krijgt om ook je eigen ambities weer op te krikken.

Mijn coachingactiviteit is erop gericht deze remmen op jouw succes stuk voor stuk planmatig aan te pakken en te doen verdwijnen. Interesse? Neem zeker contact op!

Share This