7 tips voor een positieve communicatie

Graag deel ik deze 7 tips met jullie:

  1. Elke persoon is uniek. Als iemand ‘anders’ is dan wij, kunnen we dat niet altijd begrijpen. Dat vinden sommigen moeilijk. Maar vergeet niet dat jij ook ‘anders’ bent.
  2. Hoe zit jij in elkaar? Welk karakter heb je? Hoe denk je meestal? Hoe handel je meestal? Hoe zit dat bij die andere persoon? Breng waardering op voor de interessante, waardevolle onderlinge verschillen.
  3. Als we steeds weer dezelfde problemen krijgen met iemand, is het goed om na te gaan of we misschien zelf een bijdrage leveren aan de situatie. Vraag een coach of hij jou wil helpen om dit op te sporen.
  4. Stel jezelf de volgende vragen: zou dit conflict  over vijf jaar nog van enig belang zijn? Hoeveel energie wil ik hieraan besteden? Wat zou er gebeuren als ik er me helemaal niet meer mee bemoeide?
  5. Twijfel niet direct aan iemands goede bedoelingen. Heeft die persoon een slechte dag? Heeft hij het moeilijk? Heb ik het verkeerd begrepen? Is dit de eerste keer of is het al vaker voor gekomen?
  6. Als iemand dit storende gedrag maar af en toe vertoont, kan het goed zijn om een stapje terug te doen en hem wat meer ruimte te gunnen. Als het storende gedrag chronisch is en jullie relatie belemmert, zul je waarschijnlijk je moed bij elkaar moeten rapen en erover beginnen.
  7. Over een “lastig portret” spreken met een vriend(in) kan ontluchten en zal je helpen om je woede of verontwaardiging van de ergste lading te ontdoen. Weet dat dit gesprek nooit in de plaats kan komen van het echte gesprek met de persoon in kwestie.

 

 

 

Share This